LAST MINUTES SPANJE

Inleiding

De Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, staan niet alleen bekend om hun prachtige landschappen, maar ook om hun rijke culinaire tradities. Het is een paradijs voor fijnproevers, waar lokale gerechten en ingrediënten samenkomen om smaakpapillen te verwennen. In dit artikel zullen we enkele van de must-try lokale delicatessen van de Canarische Eilanden verkennen, van hartige gerechten tot zoete lekkernijen, die je smaakpapillen zeker zullen verrassen.

**1. **Papas Arrugadas met Mojo

Papas Arrugadas, ook bekend als gerimpelde aardappelen, zijn een van de meest iconische gerechten van de Canarische Eilanden. Deze kleine aardappelen worden gekookt in zeewater en vervolgens in de schil gekookt, waardoor ze hun karakteristieke gerimpelde textuur krijgen. Ze worden meestal geserveerd met mojo-saus, een smaakvolle saus gemaakt van olijfolie, knoflook, azijn, paprika en komijn. Probeer zowel de groene mojo (mojo verde) als de rode mojo (mojo rojo) voor een ware smaakexplosie.

**2. **Gofio: Het Oude Volkoren

Gofio is een traditioneel Canarisch meel gemaakt van geroosterde granen zoals tarwe of maïs. Het was een belangrijk voedsel voor de oorspronkelijke bewoners van de eilanden, de Guanches, en wordt nog steeds veel gebruikt in de Canarische keuken. Het kan worden gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten, zoals soepen, sauzen en desserts, of simpelweg worden gemengd met water of melk en suiker voor een voedzaam ontbijt.

**3. **Ropa Vieja: Smaakvolle Stoofpot

Ropa Vieja is een heerlijke stoofpot gemaakt van rundvlees, groenten en garbanzo bonen. De naam betekent “oude kleren” en verwijst naar het feit dat het vlees wordt gestoofd en vervolgens in dunne reepjes wordt gescheurd, waardoor het eruitziet als versleten kleding. Het gerecht wordt vaak geserveerd met gekookte aardappelen en een scheutje mojo-saus om het nog lekkerder te maken.

**4. **Pescado a la Sal: Vis in Zoutkorst

Pescado a la Sal is een traditioneel gerecht waarbij een hele vis wordt bedekt met zeezout en vervolgens wordt gebakken in de oven. Het zout vormt een korst rond de vis, waardoor de sappen en smaken worden ingesloten en het vlees mals en sappig blijft. Het resultaat is een verrukkelijke en gezonde manier om van verse vis te genieten, geserveerd met een frisse salade.

**5. **Bienmesabe: Zoete Verwennerij

Voor de zoetekauwen onder ons is Bienmesabe een niet te missen lekkernij. Deze heerlijke dessertpudding is gemaakt van amandelen, suiker, eieren, citroenrasp en kaneel. Het heeft een romige textuur en een rijke amandelsmaak die je zal betoveren. Bienmesabe is een heerlijke afsluiting van een smakelijke maaltijd op de Canarische Eilanden.

Conclusie

Het proeven van de lokale delicatessen op de Canarische Eilanden is een culinair avontuur dat je smaakpapillen zal verrassen en verwennen. Van de kenmerkende Papas Arrugadas met Mojo tot de zoete verwennerij van Bienmesabe, elk gerecht biedt een unieke en authentieke smaak van de Canarische keuken. Een bezoek aan de eilanden is niet compleet zonder te genieten van deze heerlijke culinaire schatten en jezelf onder te dompelen in de smaken en geuren van de Canarische Eilanden.